CBS: Consumenten minder negatief

Het CBS meldt dat de stemming onder consumenten in februari opnieuw iets verbeterde. Het consumentenvertrouwen steeg van -28 in januari naar -27 in februari. Hoewel dit nog onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar ligt, is het een positieve ontwikkeling te midden van economische uitdagingen.

Het consumentenvertrouwen wordt gemeten op basis van vijf deelvragen, waarbij het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. In februari was het saldo -27, wat onder het gemiddelde ligt maar een stijging laat zien ten opzichte van voorgaande maanden.

Consumenten waren iets pessimistischer over het economisch klimaat, met een deelindicator die uitkwam op -41, tegen -39 in januari. Het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.

Positief is echter dat de koopbereidheid verbeterde, met een score van -17 in februari tegenover -20 in januari. Consumenten vonden de tijd voor grote aankopen iets minder ongunstig dan in januari, wat kan wijzen op een groeiend vertrouwen in persoonlijke financiën.

Deze cijfers tonen aan dat ondanks uitdagingen, consumenten enigszins optimistischer zijn geworden over hun financiële situatie en koopbereidheid. Dit kan positieve effecten hebben op de economische stabiliteit en groei.

Bron: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0
MICAMOtto Klein