Consument blijft positief

De stemming onder consumenten is in oktober ‘onverminderd positief’ gebleven. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid blijft gelijk, meldt het CBS.

Het consumentenvertrouwen kwam net als in september uit op 23, ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar dat op -3 ligt. Consumenten zijn nagenoeg even positief over hun eigen financiële situatie als een maand terug. De tijd voor het doen van grote aankopen wordt als iets gunstiger ervaren.

Het CBS meldt verder dat consumenten in augustus 2,3 procent meer hebben besteed dan een jaar terug. De groei, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en de samenstelling van koopdagen, ligt al vijf maanden op rij boven de twee procent.

Consumenten gaven in augustus vooral meer uit aan woninginrichting en kleding. Aan voedings- en genotmiddelen werd een fractie meer uitgegeven dan een jaar eerder. Vorige week werd al bekend dat de detailhandel 4,4 procent meer had omgezet. Aan overige goederen en diensten, die goed zijn voor iets meer dan de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen, werd twee procent meer uitgegeven.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0