Consumentenvertrouwen stijgt voor de 8e maand in een rij

Consumentenvertrouwen stijgt voor de 8e maand in een rij

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in april voor de achtste opeenvolgende maand gestegen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen verbeterde van -22 in maart naar -21 in april. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid waren slechts een fractie minder negatief.

Met een niveau van -21 lag het consumentenvertrouwen in april onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-10). Het hoogste punt werd bereikt in januari 2000 (36), terwijl de laagste standen werden genoteerd in september en oktober 2022 (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen maandelijks sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Dit vertrouwen is een gemiddelde van vijf deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Bij volledig positieve antwoorden is het saldo 100, bij volledig negatieve antwoorden -100.

Koopbereidheid Vertoont Licht Verbetering

De koopbereidheid steeg in april lichtjes naar -13, vergeleken met -14 in maart. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het vooruitzicht voor de komende twaalf maanden verbeterde. Het is wel zo dat consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen even ongunstig beschouwden als in maart.

Het CBS benadrukt dat, ondanks deze lichte verbeteringen, het consumentenvertrouwen nog steeds beneden het gemiddelde niveau van de afgelopen twintig jaar ligt.

Bron: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0