G-Star Raw gaat de strijd aan met oceaanvervuiling

PlasticSoupG-Star Raw werkt samen met de Plastic Soup Foundation om de vervuiling van oceanen en rivieren door microfiber tegen te gaan. Volgens de organisaties komen er bij het machinewassen van synthetische kleding kleine, plastic vezels in het spoelwater terecht. Deze vinden vervolgens via de riolering hun weg naar rivieren en oceanen, waar een heuse ‘plastic soep’ ontstaat. Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, scheidt een fleece-kledingstuk bij elke machinewasbeurt ruim een miljoen microvezels af. “Als je je voorstelt dat elke dag een paar miljard mensen over de hele wereld kledingstukken wassen die plastic bevatten, is het duidelijk dat het absoluut noodzakelijk is deze veroorzaker van de plastic soep te stoppen”, aldus Westerbos.

Innovatie

Volgens Frouke Bruinsma, CR-directeur van G-Star is het merk het eerste label dat de noodzaak voor innovatie op dit gebied erkent en ondersteunt. “Met Raw for the Oceans waren wij het eerste kledingmerk dat denim maakt van gerecycled plastic uit de oceaan en beginnen we nu de tien procent conventionele polyester in onze collectie volledig te vervangen met gerecycled plastic”, zegt Bruinsma. “We willen vooruitgang blijven boeken door middel van duurzame innovatie en bundelen onze krachten met de Plastic Soup Foundation om de strijd tegen de microvezel aan te gaan. “Alleen een sterke alliantie van toegewijde stakeholders kan het tij keren. Iedereen is welkom om mee te doen.”

Samenwerking

G-Star en Plastic Soup Foundation roepen andere modebedrijven, wasmachinefabrikanten en de textielindustrie dan ook op om de internationale Ocean Clean Wash te ondersteunen. Wie dit initiatief ondertekent draagt bij aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die de afgifte van microvezels van kledingstukken in de toekomst tegengaan. Zo zien ze kansen voor de ontwikkeling van stoffen die geen microvezels loslaten, of machinefilters die de vrijgekomen vezels opvangen. Het technologisch centrum Leitat, ook verbonden aan het initiatief, onderzoekt of de voorgestelde oplossingen technisch haalbaar zijn.

 

 

 

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0