Impact modebranches op oplopende inflatie gering

De inflatie is in september naar het hoogste niveau sinds december 2019 geklommen. De prijzen van consumentengoederen en –diensten gingen in september dit jaar vergeleken met september vorig jaar met 2,7 procent omhoog. In augustus was de inflatie nog 2,4 procent en in juli 1,4 procent. De prijzen werden in september vooral omhoog gestuwd door hogere energieprijzen. Deze gingen in september maar liefst 19,4 procent omhoog en zorgden daarmee voor een plus van 0,7 procentpunt in de totale 2,7 procentpunt inflatie. De lichte stijging van de kledingprijzen in september (+0,9 procent) in combinatie met beperkte daling van de schoenenprijzen (-2,0 procent) had veel minder effect op het totale inflatiecijfer. In totaal ging het inflatiecijfers hierdoor 0,01 procentpunt omhoog. Overigens is de weging van kleding en schoeisel (gezamenlijk 5,0 procent) hoger dan de weging van energie (3,5 procent) in het consumentenmandje dat het CBS gebruikt voor de berekening van de inflatie. Dit blijkt uit een analyse van onze redactie van de meest recente CBS consumentenprijzen.

Ontwikkeling inflatie januari-september 2021 in%

Binnen kledingsegment prijzen dameskleding het meest gestegen
De prijsstijging van kleding in september (+0,9 procent) komt geheel voor rekening van dameskleding. Dameskleding was in september 2,1 procent duurder dan in september vorig jaar. Dameskleding werd dit jaar alleen in januari goedkoper (-2,4 procent), in de andere maanden stegen de prijzen met als uitschieter juni dit jaar toen dameskleding 4,5 procent duurder werd. De prijzen van baby- en kinderkleding bleven in september stabiel op het niveau van september vorig jaar (+0,0 procent). Herenkleding was het enige kledingsegment waar de prijzen in september dit jaar licht onder het prijsniveau van september vorig jaar doken (-1,0 procent).

Prijsontwikkeling kleding en schoenen januari-september 2021 in %

Prijzen van schoenen over de hele linie omlaag
In geen enkel deel van de schoenenmarkt stegen de prijzen in september, integendeel er werden alleen prijsdalingen gemeten. Damesschoenen daalden het meest in prijs (-2,6 procent), dan volgen kinderschoenen (-1,9 procent), terwijl herenschoenen in september een half procent goedkoper werden.

Reisartikelen iets duurder in september
Reisartikelen zoals koffers, reistassen, schooltassen, handtassen en portemonnees werden in september 1 procent duurder. Dit was de eerste prijsstijging voor deze productgroep in 2021. In alle andere maanden daalden de prijzen, van -2,3 procent in januari tot -0,6 procent in augustus dit jaar.

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0