Kinderarbeid in fabriek H&M

HMH&M ligt onder vuur. De fashionretailer zou haar collecties laten maken in fabrieken die de kinderarbeidwetten schenden. Dat wordt beschreven in het boek Modeslavar van Moa Kärnstrand en Tobias Andersson Akerblom, dat volgende week in Zweden verschijnt.

In het boek wordt beschreven hoe twee fabrieken in Myanmar werknemers van veertien jaar meer dan twaalf uur per dag kleding laten maken. Volgens de auteurs was H&M één van de klanten van de fabriek.

Volgens verdragen van de Internationale Labour Organization mag in ontwikkelingslanden zoals Myanmar gebruik worden gemaakt van werknemers vanaf veertien jaar. De lengte van de werkdag is echter in strijd met zowel de internationale overeenkomsten en de eigen wetten van Myanmar. Een ILO-woordvoerder noemt de zaak ‘een ernstige vorm van kinderarbeid’. “Het klopt dat werken op veertienjarige leeftijd in de ILO-definitie van kinderarbeid niet strafbaar is. Dat is het wel als er sprake is van lange uren. Met name overwerk of nachtdiensten.”

H&M laat in een reactie weten het onacceptabel te vinden dat er in de fabriek werkuren worden gehanteerd die in strijd zijn met de lokale wetgeving en internationale afspraken. “Alle overuren moeten in overeenstemming zijn met de wetgeving en onze eigen eisen”, stelt de retailer. H&M kondigde in 2013 al een actieplan aan om lokale fabrikanten beter te controleren. Zo stond onder meer een scherpere wervingsprocedure van fabrieksmedewerkers op de planning.

 

 

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0