Kleding- en textielsector krijgt UPV-verplichting

Kleding- en textielsector krijgt UPV-verplichting

De kleding- en textielsector in ons land krijgt vanaf 1 juli te maken met nieuwe wetgeving: de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid Textiel (UPV). Bedrijven worden verantwoordelijk voor de afvalfase van alle kleding en linnengoed die ze in Nederland verkopen. Dat heeft staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat 21 april bekendgemaakt.

Volgens onderzoek van het ministerie dankten huishoudens in 2018 in totaal 305 kiloton kleding af. De overheid wil hergebruik stimuleren en verspilling en vervuiling tegengaan. In 2025 moet daarom 50% van de afgedankte kleding en textiel hergebruikt of gerecycled worden en dit percentage stijgt naar 75% in 2030. Het huidige niveau van hergebruik en recycling ligt op 35%.

Brancheorganisaties INretail en MODINT hebben in 2022 Stichting UPV Textiel opgericht die het voor UPV-plichtige bedrijven mogelijk maakt om via een collectieve aanpak aan de nieuwe regelgeving te kunnen voldoen. Door deze verplichtingen via stichting UPV Textiel te organiseren, kunnen bedrijven gebruik maken van collectieve afspraken met inzamelaars en verwerkers en van administratie- en monitoringsystemen en daarmee verantwoording aan het ministerie afleggen.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0