Kleding peperduur

Kleding peperduur

In februari dit jaar zijn de kledingprijzen met bijna 12 procent gestegen. Kleding lijkt daarmee in Nederland na energie en voedingsmiddelen bijna onbetaalbaar te worden. Dit blijkt uit de meest recente inflatiecijfers van het CBS.

Vooral herenkleding

Sinds september vorig jaar is kleding flink duurder geworden. In september stegen de prijzen plotsklaps met 8,0 procent en in de periode daarna zijn de prijzen steeds verder doorgeschoten. Prijspieken werden bereikt in december vorig jaar (+12,3 procent) en februari dit jaar (+11,8 procent). Prijsstijgingen van kleding van deze omvang heeft het CBS niet eerder gemeten. Herenkleding was binnen de kledingbranche de meest opvallende prijsstijger in februari. Herenkleding werd toen vergeleken met februari een jaar eerder liefst 17,1 procent duurder. Bijna evenveel als voeding in die periode duurder werd (+ 18,4 procent). Dameskleding werd in februari ook met dubbele cijfers duurder (+12,5 procent). Baby- en kinderkleding daarentegen wisten zich voorlopig nog aan dit prijsgeweld te onttrekken en deden het in februari binnen de kledingbranche rustig aan. De prijzen stegen er maar met 3,3 procent.

Ook kleding aanjager inflatie
Na twee maanden van afnemende inflatie zijn de inflatiecijfers in februari weer gestegen. Grote boosdoener waren voedingsmiddelen die in februari ongekend in prijs stegen (+18,4 procent), terwijl energie in februari juist goedkoper werd (-2,9 procent). Door de sterk oplopende prijzen van kleding de afgelopen maanden wordt kleding langzamerhand onbetaalbaar voor een groeiende groep consumenten, die de eindjes niet meer aan elkaar weten te breien. Ook worden de hogere kledingprijzen een steeds belangrijkere factor bij de bepaling door het CBS van het maandelijkse inflatiecijfer.

Bron: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0