Locatus: Winkelstraten dit voorjaar veel drukker

Locatus: Winkelstraten dit voorjaar veel drukker

Locatus, het onderzoeksbureau gericht op retail, heeft dit voorjaar in 33 Nederlandse winkelgebieden halfjaarlijkse passantentellingen uitgevoerd. De resultaten tonen een aanzienlijke toename van de drukte in de winkelstraten vergeleken met de afgelopen jaren.

Herstel na coronatijd
De coronapandemie zorgde voor een enorme daling in het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten. Zelfs in periodes zonder strenge beperkingen, bleven de aantallen in 2020 en 2021 aanzienlijk lager dan in 2019. In 2022 en 2023 was er sprake van een voorzichtig herstel, maar eind 2023 bereikten de passantenaantallen slechts 75% van het niveau van 2019. De tellingen van dit voorjaar laten echter een sterke verbetering zien, met aantallen die bijna gelijk zijn aan die van 2019.

Grote steden leiden herstel
 Het herstel is vooral zichtbaar in de grote winkelsteden zoals Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Den Bosch. In deze steden zijn de passantenaantallen zelfs hoger dan voor de pandemie. In kleinere steden is er ook een stijging te zien, maar de aantallen blijven nog onder het niveau van 2019. Tijdens de coronaperiode deden de kleinere steden het relatief beter dan de grote steden, maar nu lijkt de pre-corona trend terug te keren waarbij de meeste drukte zich concentreert in de grootste stadscentra van Nederland.

Top 3 drukste straten
De A-locaties in de grote steden zijn weer de belangrijkste retail hotspots van Nederland. De top 3 drukste straten zijn:

  1. Damrak, Amsterdam – ruim 75.000 passanten
  2. Hoog Catharijne, Utrecht – bijna 70.000 passanten
  3. De Groote Staat, Maastricht – ongeveer 50.000 passanten

Leegstand blijft een uitdaging
 Ondanks het herstel van de passantenaantallen, blijft de leegstand van winkelpanden stijgen. Sinds de zomer van 2023 is de leegstand gestegen van 6% naar 6,4%. Het toenemende aantal bezoekers heeft dus nog geen directe invloed op de bezettingsgraad van de winkels.

Conclusie
De passantenaantallen zijn voor het eerst weer op het niveau van voor de coronapandemie, vooral in grote steden. Kleinere steden laten ook herstel zien, maar hebben nog niet het niveau van 2019 bereikt. Locatus zal dit najaar opnieuw tellingen uitvoeren om te controleren of het herstel zich doorzet.

Bron: Locatus

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0