Lunter Textiel bestaat 150 jaar

Carsten Lunter maakt aan de redactie van Vakblad Vrouwenmode bekend dat het bedrijf Lunter Textiel dit jaar 150 jaar bestaat. Vanaf 1 september 2016 trad Merel Lunter, dochter van Carsten Lunter en de zesde generatie in het Familiebedrijf. Met 2 grote loodsen in Bolsward sturen ze de leveringen van Lunter Textiel in heel Europa aan en het hoofdkantoor bevindt zich in Leeuwarden. Lunter Textiel heeft één eigen damesmerk, Bakery Ladies. “We blijven ons ontwikkelen en passen ons aan op de markt. Er gebeurt genoeg en na 150 jaar kunnen wij nog steeds zeggen dat we een gezond familiebedrijf zijn.”aldus Carsten Lunter.

Hoe het ooit begon

Het bedrijf werd in 1869 opgericht toen Petrus Johannes Lunter zich vestigde onder de naam Fa.P.Lunter een eenmanszaak in confectie en manufacturen aan de appelmarkt in Bolsward. Hendricus Antonius Lunter nam in 1896 het stokje over en begon naast de winkel in 1910 de grossiederij (groothandel).

Na 34 jaar, in 1930, gaf Hendricus Antonius Lunter het stokje door aan zijn drie zonen Petrus Johannes, Hendrik Jacob en Sible Eugenius, die het bedrijf door de eerste wereldoorlog heen loodsten. Na de oorlog namen zij de wollen garenhandel de Groot en Eerdmans over.

In de jaren 70 groeide de directie naar vijf directeuren; Cas, Harry, Joop Harry en Ben, die het bedrijf naar grotere hoogtes bracht door verschillende overnames. In Nederland kende het bedrijf liefst 1600 klanten. De winkel aan de Appelmarkt werd in 1973 verbouwd en de familie Lunter ging verder met een franchiseformule, de HEMA.

In 1992 namen de Lunters de groothandel de AREND over in Soest. De zoon van Cas Lunter, Harry werd bedrijfsleider in Soest en ging in 1999 zelfstandig verder. In datzelfde jaar werd ook de HEMA zelfstandig.

Ondertussen waren de groothandels en voorraden verspreid over vijf panden in Bolsward. Om kosten te besparen en om logistieke redenen werd in 1995 besloten om alle panden te verkopen en samen te voegen in één pand. De Naam De Groot en Eerdmans verdween en het familiebedrijf ging verder onder Lunter’s Textiel bedrijven. In 1999 werden de laatste Lunthers uitgekocht en ging Carsten Lunter, zoon van Cas Lunter, alleen verder.

Carsten Lunter liet een nieuw pand bouwen in Bolsward waar hij Lunter Textiel internationaal bracht. Inkopen en verkopen gingen de grens over tot aan India en China en er werden verschillende buitenlandse vestigingen geopend. Omdat een aantal dorpswinkels en tevens klanten van Lunter Textiel besloten te stoppen, werd besloten om met een gedeelte van de groothandel te stoppen en alleen nog verder te gaan met het produceren van privat labels in India en China.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0