Minister Kamp pakt leegstand aan

KampMinister van Economische zaken Henk Kamp neemt aanvullende maatregelen om de leegstand aan te pakken. Een landelijk team start in samenwerking met gemeenten een onderzoek waarbij in kaart wordt gebracht hoe en waar vierkante meters uit de markt genomen kunnen worden. Daarnaast worden uitbreidingsplannen kritisch tegen het licht gehouden. De maatregelen maken onderdeel uit van de Retailagenda en zijn vanwege de recente faillissementen van grote winkelketens aangescherpt.

Kamp stelt dat het totale vloeroppervlakte de afgelopen jaren met elf procent is toegenomen, terwijl de omzet van retailers per saldo afnam. In een brief aan de Tweede Kamer spreekt hij van een overcapaciteit van zo’n twintig procent. Dit overschot moet volgens Kamp uit de markt gehaald worden, bijvoorbeeld door winkels te transformeren naar woningen.

Retaildeals
Daarnaast moet verdere leegstand voorkomen worden door het sluiten van nieuwe Retaildeals. Hierbij gaan gemeenten of regio’s samen met lokale winkeliers aan de slag om ‘hun’ winkelgebied aantrekkelijker te maken. In november werden al 31 Retaildeals gesloten en daar kwamen er deze week 53 bij. “We gaan door met het sluiten van Retaildeals met gemeenten, en vanaf nu ook met provincies, omdat maatwerk in de regio belangrijk blijft bij het aantrekkelijk en eigentijds houden van onze winkelgebieden en stadscentra”, aldus Kamp.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0