Nederlandse retail verliest 12 miljard euro aan fraude in 2023

Nederlandse retail verliest 12 miljard euro aan fraude in 2023

Een recent onderzoek uitgevoerd door financieel technologieplatform Adyen onthult dat Nederlandse retailers in 2023 maar liefst 12 miljard euro aan fraude verloren. Dit bedrag markeert een alarmerende toename in vergelijking met voorgaande jaren. Het onderzoek betrof zowel consumenten als retailers en wees uit dat slachtoffers van betaalfraude gemiddeld 394 euro verloren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim vier op de tien Nederlanders (43%) ooit slachtoffer zijn geweest van online oplichting. Deze stijging van online fraude heeft een directe impact op het veiligheidsgevoel van consumenten. Ongeveer een kwart van hen (23%) voelt zich online minder veilig dan tien jaar geleden.

Niet alleen consumenten, maar ook retailers ondervinden de gevolgen van deze toenemende fraude. In 2023 alleen al leed de Nederlandse retail een verlies van 12,4 miljard euro, waarbij vooral de kledingsector, elektronica en woninginrichting zwaar werden getroffen. Wereldwijd bedroeg het verlies door oplichting in de retailindustrie maar liefst 396 miljard euro.

Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan, maken steeds meer retailers gebruik van technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) om frauduleuze transacties op te sporen. Adyen benadrukt het belang van voortdurende innovatie en bescherming tegen online fraude, waarbij zij geavanceerde technologieën ontwikkelen om fraude vroegtijdig te detecteren.

Het onderzoek, uitgevoerd door Brands2Life onder 2.000 Nederlanders en 500 Nederlandse retailers, benadrukt de noodzaak van een gecoördineerde inspanning om de groeiende online fraude aan te pakken. Deze bevindingen benadrukken de toenemende urgentie voor retailers om zich te wapenen tegen de evoluerende bedreigingen van online criminaliteit.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0