Anneloes van der Heijden en Jan Willem van Loon, oprichters Studio Anneloes:
“De allereerste reactie van de meeste klanten was een paniekreactie. We hebben er toen voor gekozen om de op handen zijnde levering, welke relatief groot was, er direct uit te halen. Die levering viel samen met de leveringen van een aantal lange-termijn merken. Onze ontwerpen zijn niet vergankelijk, dus konden we er voor kiezen die levering op te slaan tot volgend jaar. Dit gaf wat lucht bij onze klanten, ze waren er blij mee. Flow fashion vraagt om flow finance, dus er staan geen enorme bedragen open. Maar voor wat er wel open stond aan facturen hebben we ons coulant kunnen opstellen. Omdat de situatie voor iedereen anders is hebben we geen standaard afspraken gemaakt. We hebben simpelweg de vraag gesteld ‘Wat heb je nodig?’. Echt maatwerk dus.”
Kernwaarden
“In tijden van crisis moeten er veel belangrijke beslissingen genomen worden, en juist dan moet je dicht bij je kernwaarden blijven. Er zijn geen draaiboeken voor deze situatie. Voor ons is het heel belangrijk om in gesprek te blijven. De afgelopen weken stonden dan ook in het teken van intensief contact met klanten en collega merken. Vorige week zijn we met het hele team het land in gegaan, naar de klanten toe. We willen al onze klanten bezoeken de komende weken. In de weken daarvoor hebben we onze klanten enorm gemist in de showroom. Het contact met onze klanten is van vitaal belang voor ons als korte termijn specialist. Zij zijn een belangrijke bron van inspiratie en informatie voor onze collecties. De verschillen die je aantreft zijn wel groot. De kleinere boetieks zijn terughoudend positief. Ze zijn redelijk flexibel en houden vaak voldoende budget open voor de korte termijn, dat is een voordeel voor ze. De traditionele modehuizen tonen een wat zorgelijker beeld. Die zitten in de overlevingsstand en maken zich zorgen over de hoge voorraadpositie richting het najaar, met de winterleveringen alweer in het vooruitzicht. Voor hen is het lastig om de liquiditeit op orde te krijgen.”
Partnership
“Onze stoffenleveranciers zitten in Italië, en hebben allemaal te maken gehad met de lockdown. We hebben een hechte samenwerking met onze leveranciers, met een sterke onderlinge afhankelijkheid. We hebben voor de Italiaanse lockdown extra kunnen inkopen en dit ook direct kunnen betalen. Hierdoor hebben we zonder hapering onze basisitems kunnen maken. Nu ook daar de productie weer opstart zullen zij de komende maanden extra werken om de orders voor de korte termijn leveringen te verwerken. Onze prints kunnen dankzij de digitale techniek ook weer snel opgepakt worden. Zij zijn er voor ons en wij voor hen. Onze productielocaties in Polen zijn kort dicht geweest, al was dat meer de initiële schrik. Op basis van beschikbare capaciteit hebben we het werk zo kunnen verdelen dat er voor de verschillende locaties voldoende werk is. Daar voelen we ons mede verantwoordelijk voor.”
Toekomst-proof
“We zijn een ultra korte termijn merk. Als er deze week meer vraag is naar jurkjes, dan komen wij volgende week met jurkjes. Via de B2B site gaat er een mailing uit, en er kan direct besteld en geleverd worden. Wat we geleerd hebben van de afgelopen periode is dat wanneer je op deze manier kunt werken, jouw rol in fashion behouden kan worden als leverancier van de retail. Je moet precies kunnen doen wat de markt vraagt. Innovatief zijn staat ook in onze kernwaardes. En dat passen we breed toe. We hebben veel geïnvesteerd in IT en E-commerce en dit zullen we ook blijven doen. We hebben het bij de ronde langs onze klanten vorige week ook terug gehoord. Enerzijds mist men de showroom, anderzijds is het bestellen op afstand ook goed bevallen. Dankzij e-commerceprojecten kunnen we het aanbod van onze collecties afstemmen op de daadwerkelijke vraag. Hierdoor verkleinen we ons risico, en het risico voor de klant. Dit vraagt een investering in tijd en geld van de klant en het is interessant om te zien hoe hier op gereageerd wordt. Enerzijds zijn er klanten die alle investeringen stoppen, anderzijds zijn er klanten die zeggen ‘ik heb er nu de tijd voor, ik ga mijn kassasysteem omzetten’. Dit soort investeringen maken je bedrijf toekomst-proof.”
Doordacht concept
“Het wordt nu pijnlijk duidelijk dat de oude manier van doen ten dode is opgeschreven. Vanuit je eigen DNA kijken of je toekomst-proof gemaakt kunt worden, dat is wat nu belangrijk is. Bedrijven die de eerste stappen in het automatiseren al gezet hebben, en een flexibel business model hebben, die komen hier wel doorheen. Je moet een goed doordacht concept hebben, en of het je logistiek, je e-commerce of je IT is, alles moet binnen dat concept passen. Uiteindelijk gaat het om de goede artikelen, de juiste pasvorm op het juiste moment geleverd. Omruilregelingen en marge-garanties, daar geloof ik niet in. Dat is echt pre-corona.”