Met de oproep aan alle Nederlanders om vooral thuis te blijven, en lege straten als gevolg, zien de meeste winkeliers zich geconfronteerd met een directe verdamping van inkomsten. Om aan de uitgaven kant de schok op te vangen worden er afspraken gemaakt met verhuurders en leveranciers voor uitgestelde levering en/of betaling. INretail waarschuwt regelmatig dat de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om ondernemers te ondersteunen niet zullen kunnen voorkomen dat er een vloedgolf van faillissementen door de mode- en schoenenbranche zal gaan. Enerzijds is er solidariteit voelbaar, anderzijds is de vraag wie in de keten de klap moet gaan opvangen. De collecties die nu, al dan niet vertraagd, worden uitgeleverd zijn tenslotte al geproduceerd. De grondstoffen gekocht, de arbeid verricht, de transporten betaald. Wanneer orders in dit stadium geannuleerd worden, zitten de producenten en leveranciers met de kosten opgescheept. Leveren aan een dichte winkel brengt de winkelier in veelal onoverkoombare financiële problemen. Met elkaar in gesprek blijven lijkt de enige manier om tot passende oplossingen te komen. Alle schakels in de keten een portie van de kosten laten opvangen lijkt de enige mogelijkheid.
Verdelen van de pijn
Maar hoe verdeel je die aanzienlijke financiële ‘pijn’? Daar is het laatste nog niet over gezegd. Vanuit de markt werd er fel gereageerd op de nieuwsbrief van inkooporganisatie Euretco die daarin sprak over het ‘kosteloos annuleren’ van orders. Deze week kwam Euretco er bij haar leden op terug met de onderstaande mededeling: “ Onze uitspraak over ‘kosteloos annuleren’ van orders door leveranciers is te letterlijk genomen en deels door retailers opgevolgd als een feit. Dit is geenszins onze intentie geweest. We willen met klem benadrukken dat dit nooit onze bedoeling is geweest. Wij zullen onze ondernemers ook op de hoogte stellen dat het annuleren van leveringen een afspraak is tussen leveranciers en de ondernemers.”
Race naar de bodem
Veel ondernemers in de branche voelen voor het vastleggen van de uitverkoop periode. Of het maken van concrete afspraken over hoe nu verder zal worden omgegaan met leveringen en betalingen. Het is nu al zichtbaar dat er door zowel kleinere ondernemers als grote online ketens wordt gestunt met kortingen, en ook betalingskortingen worden ingezet om bovenop de stapel te betalen facturen te komen. Begrijpelijk ook, als het water je als ondernemer aan de lippen staat. ‘Het lijkt wel een race naar de bodem’ horen we een ondernemer zeggen. Om de onrust in de keten onder woorden te brengen, gebruiken we de woorden van de ondernemers die we spreken. In deze editie is Peter van ’t Veen van damesmode merk Juffrouw Jansen aan het woord.
Peter van t Veen, Juffrouw Jansen: “Dit raakt mij als ondernemer in de mode”
“Elke dag voer ik gesprekken met ondernemers. Vanuit mijn rol als leverancier, maar ook als winkelier. Wat me opvalt is dat er nu paniek in de markt begint te komen. Met de blik op vandaag en hooguit morgen wordt er gedacht ‘take the money and run’. Begrijpelijk ook, als je niet zeker weet of je dit seizoen zult kunnen uitzingen. Het is aantrekkelijk om nu met uitverkoop te gaan stunten, dat snap ik ook. Ik denk alleen niet dat het op dit moment de manier is om de consument naar de winkels te trekken. De consument leeft ook in onzekerheid en heeft een unheimisch gevoel in de winkelstraat. Hoge kortingen gaan die angst niet wegnemen. Wel moeten we het koopgedrag actief houden. Maar hoe? De adviezen van de overheid zijn ook niet altijd even helder. Enerzijds is de boodschap ‘blijf thuis’ en anderzijds ‘steun de lokale ondernemer’. Ik ben bang dat we met de blik op de korte termijn de kans laten lopen om een echte verandering door te voeren in de branche. Ik denk dat het onverstandig is om eerder dan pakweg 1 juli of beter nog beter 1 augustus met de uitverkoop te starten. Als je teveel korting geeft kun je tenslotte een ander ook niet betalen. Maar de liquiditeit komt in het gedrang. Een overkoepelende aanpak lijkt me absoluut raadzaam, met daarin ook een rol voor de overheid. Zij lopen tenslotte ook btw inkomsten mis. Ik hoop dat we in de komende dagen en weken een meer concreet beeld krijgen van de maatregelen voor ondernemers. En tot die tijd moeten we vooral met elkaar in gesprek blijven. Winkeliers en de merken (ook onderling) hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. Toon begrip voor elkaar, ondanks de overlevingsmodus waar je je in bevindt. We willen toch weer allemaal kunnen ondernemen? Ik zie wel licht aan het einde van de tunnel. Als we nu allemaal streng blijven voor onszelf, kunnen we in juni misschien wel weer aan de slag met de inhaalvraag die er vanuit de consument zal komen. De naweeën zullen echter nog lang voelbaar zijn.”