Prijs kleding vliegt omhoog

In november was de inflatie 5,2 procent, de hoogste sinds bijna veertig jaar. In oktober was de inflatie ook al opvallend hoog: +3,4 procent. De snelle stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de forse prijsstijgingen van energie en motorbrandstoffen, maar ook een in maanden niet vertoonde ontwikkeling van de consumentprijzen van modeartikelen droeg flink bij. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Omzetontwikkeling modeartikelen november 2021 tov november 2020

Prijsstijging kleding hoogste in ruim twee jaar tijd
De prijzen van kleding zijn in november vergeleken met november vorig jaar met 5,2 procent gestegen. Sinds september 2019 toen kledingprijzen met 5,5 procent omhoog gingen was de prijsstijging van kleding niet zo hoog. In alle segmenten werd kleding duurder. De grootste prijsstijging was voor rekening van herenkleding, die in november liefst 6,7 procent duurder werd. Dameskleding werd in november 5,5 procent duurder, terwijl de prijzen van baby- en kinderkleding met 2,9 procent relatief beperkt stegen. In de eerste elf maanden van dit jaar stegen de kledingprijzen gemiddeld met 2,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Omzetontwikkeling modeartikelen januari-november 2021 tov januari-november 2020

Prijzen van schoenen stijgen na vijf maanden van prijsdalingen
Consumenten moesten in november gemiddeld 3,4 procent meer betalen voor schoenen dan in november vorig jaar. In de vijf maanden er vóór daalden de schoenenprijzen nog aanhoudend De dalingen varieerden in omvang van – 0,8 procent in juni tot -2,3 in juli. Kinderschoenen stegen in november met een plus van 5,0 procent het meest in prijs. Herenschoenen werden in dezelfde periode gemiddeld 4,7 procent duurder en damesschoenen 2,3 procent. Door de lange periode van prijsdalingen dit jaar werden schoenen in de periode januari-november 0,9 procent goedkoper.

Prijzen van lederwaren stijgen met ruim 3 procent
De prijzen voor koffers, tassen, portefeuilles en portemonnees e.d. waren in november 3,2 procent hoger dan in november vorig jaar. Er moet worden teruggegaan naar december 2019 om een hogere prijsstijging tegen te komen (+3,7 procent). Over de hele periode januari-november dit jaar daalden de prijzen van lederwaren met 0,4 procent.

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0