Schoenen- en kledingprijzen drukken hoogste inflatie in bijna 40 jaar

In januari was de inflatie in Nederland 6,4 procent. De hoogste inflatie sinds bijna veertig jaar: in juli 1982 bedroeg de inflatie 6,5 procent. De huidige inflatie loopt sinds juli vorig jaar snel op. In juli 2021 stond de inflatie op nog maar 1,4 procent en is inmiddels dus 5 procentpunten hoger. Grote boosdoener is de prijs van energie. In januari 2021 was de prijs van energie nog 4,2 procent lager dan een jaar eerder. Sindsdien lopen de energieprijzen alleen maar op tot een ongekende plus 88,2 procent in januari dit jaar.                                   De prijsontwikkeling van schoenen en kleding had een drukkend effect op het torenhoge inflatiecijfer van januari dit jaar. Kleding steeg in januari dit jaar ‘slechts’ 3,9 procent in prijs, terwijl schoenen in die maand zelfs licht goedkoper werden (-0,4 procent). De prijs van lederwaren bleef in januari ook onder de inflatieontwikkeling. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Stijgingstempo kledingprijzen afgenomen

De prijs van kleding is in januari dit jaar vergeleken met  januari vorig jaar met 3,9 procent gestegen. Duidelijk minder dan in december 2021 toen de kledingprijzen nog met 5,4 procent stegen. Ook in november vorig jaar bedroeg de prijsstijging van kleding al meer dan 5 procent. In alle kledingsegmenten gingen de prijzen omhoog in januari, maar overal minder dan in december 2021. Veruit het meest steeg in januari net als in december vorig jaar de prijs van herenkleding (+7,1 procent). Dameskleding volgde met een prijsstijging van 3,6 procent, terwijl baby- en kinderkleding in januari met een plus van 0,8 procent amper duurder werd

Prijzen van schoenen licht gedaald

De prijzen van schoenen zijn in januari dit jaar met 0,4 procent gedaald na prijsstijgingen van ruim 3 procent in november en december vorig jaar. Alleen herenschoenen werden in januari dit jaar duurder. In vergelijking met januari vorig jaar steeg de prijs van herenschoenen met  0,5 procent. Dames- en kinderschoenen werden beiden goedkoper in januari. Het meest daalden kinderschoenen in prijs (-1,9 procent) en damesschoenen werden in januari 0,4 procent goedkoper in prijs.

Prijzen van lederwaren stijgen in januari meer dan in december

De prijzen voor koffers, tassen, portefeuilles en portemonnees e.d. stegen in januari   vergeleken met januari vorig jaar met 1,7 procent. Lederwaren waren daarmee de enige artikelgroep in de modesector waar de prijzen in januari dit jaar meer stegen dan in december vorig jaar (+0,2 procent).

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0