Sustainability volgens Fraas

Bij de Duitse fabrikant van sjaals en plaids Fraas leeft al langer het besef dat duurzaamheid meer is dan een modewoord. Vandaar dat Fraas in haar productie volop inzet op onder andere waterbesparing en innovatieve recyclingideeën, zo geeft de onderneming aan. Recent werd met trots aangekondigd dat vanaf de HW21-collectie de Sustainability Edition en Cashmink zelfs geheel klimaatneutraal zullen zijn. Vrouwenmode sprak hierover met marketing manager Stefanie Brömel.

Verantwoord ondernemen
“Verantwoord ondernemen en daarmee de opwarming van de aarde vertragen, is al jaren een vanzelfsprekendheid voor Fraas,” vertelt Stefanie Brömel. “Daarom loopt duurzaamheid in al zijn facetten als een rode draad door het familiebedrijf onder het motto: Goed voor jou. Goed voor onze planeet. Dat hebben we nooit van de daken geschreeuwd, maar we willen nu toch wat meer voor het voetlicht treden om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen van onze klanten. We gebruiken bijvoorbeeld water van een eigen bron en passen waar mogelijk herbruikbare grondstoffen toe. We gebruiken daarnaast alleen dierlijke grondstoffen die duurzaam geproduceerd zijn en we hebben een actief energiemanagement. Ook zorgen we ervoor dat onze aanvoerlijnen zo kort mogelijk zijn om onze carbon footprint te reduceren. Zoals het gebruik van garen van een spinnerij in de buurt. Hier in Ober-Franken geloven we namelijk in het idee dat als je erover praat, je ook de daad bij het woord moet voegen. Daarom hebben we tot nu toe een half miljoen euro geïnvesteerd in duurzaamheid. We werken sinds 2018 samen met Climate Partner in Berlijn. Daarmee hebben we een relevante basis gelegd voor onze toekomst en vanaf 2019 verminderen we in samenwerking ieder jaar onze CO2-uitstoot. We zijn bijvoorbeeld helemaal overgestapt op groene energie en we compenseren de vlieguren van het personeel.”

Verpakkingsmateriaal
Ondertussen is Fraas gestart met een volgend nieuw, groot project: verpakkingsmateriaal. Stefanie Brömel: “Vanuit hygiënische overwegingen is iedere sjaal die in de winkel ligt ingepakt, maar vanaf nu gebruiken we daarvoor gerecyclede kunststof. We wilden eigenlijk nog een stap verder gaan en overstappen op biologisch afbreekbaar materiaal, maar dat is vooralsnog lastig omdat dergelijk materiaal ook al degradeert als het langer in de winkel ligt. Als je je gezonde verstand gebruikt moet je dan zeggen: dat werkt niet. Ons doel is niettemin een CO2-balans die zo perfect mogelijk is. En als we dat niet zelf kunnen bereiken, dan compenseren we onze uitstoot via buitenlandse duurzaamheidsprojecten.” Zo heeft Fraas geïnvesteerd in een waterkrachtcentrale in het Congolese Virunga. Deze investering beschermt een van de oudste nationale parken van Afrika – de thuisbasis van de met uitsterven bedreigde berggorilla’s- omdat de lokale bevolking dan geen oerwoud hoeft te kappen voor bruinkoolwinning om in haar energiebehoefte te voorzien.

Recyclebare materialen
“Vanaf HW21 zal Fraas bovendien de onvermijdelijke uitstoot van alle Cashmink-accessoires en de Sustainability Edition 100% compenseren,” vertelt Stefanie Brömel. “En dat geldt zowel voor ons eigen merk alsook voor alles wat we voor derden produceren. Voor de Sustainability Editions wordt in dit verband gebruik gemaakt van gerecyclede materialen, zoals het gebruikte katoen en synthetische garens als Tencel. Alles is gemaakt van gerecyclede garens of garens van duurzame bronnen. En als het gaat om het vervoer van grondstoffen zorgen we ook voor compensatie. We werken internationaal en we hebben een eigen productiefaciliteit in China, waar we kasjmier en zijde verwerken. Want: waarom zou je ruwe zijde over de halve wereld vervoeren om te kunnen verwerken? Dus we produceren we liever lokaal. Ook de CO2-footprint van onze stoffen uit bijvoorbeeld India wordt 100% meegenomen in ons compensatieprogramma.”

Lagere CO2-waarden
Het resultaat over 2020 is indrukwekkend, geeft Brömel aan: “Door slim energie- en productiemanagement en extreem korte routes via regionale leveranciers zijn voor veel producten lagere CO2-waarden gerealiseerd. Zo is ons kwaliteitsmerk Cashmink een echte CO2-held geworden. Een Fraas-sjaal veroorzaakt gemiddeld 3 kilogram CO2-uitstoot, en een Cashmink-sjaal slechts 2 kilo. Dit komt vooral doordat Cashmink wordt geproduceerd binnen een straal van 330 kilometer rond het hoofdkantoor in Duitsland. Ter vergelijking: handschoenen zorgen voor 3,3 kilo, dekens / plaids 20,5 kilo en een jas 20-30 kilo.”

Voor meer informatie:
BEAUTIFUL U MODEAGENTUREN
Loes Ruurs, tel: 06 28 26 49 03

Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0