Tienduizenden ondernemers hebben schulden

Meer dan 60.000 ondernemers in Nederland kampen met forse belastingschulden en hebben hun eigen vermogen grotendeels zien verdampen tijdens de coronacrisis. “Het kabinet moet daarom zo snel mogelijk met een concreet pakket aan maatregelen komen om deze bedrijven te helpen”, vertelde voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland op 18 februari in een gesprek met NU.nl. “We moeten als samenleving niet willen dat deze ondernemers kapotgaan vanwege de strijd tegen een virus”, zegt Vonhoff. “Zij moesten op last van de overheid de deuren sluiten en betalen nu de rekening van de crisis. Corona kan dan wel voorbij zijn, maar we kunnen dit niet ineens zien als ondernemersrisico.”

Vonhof presenteert op vrijdag 25 februari een aantal plannen aan het kabinet die ervoor moeten zorgen dat deze ondernemers verder kunnen. MKB-Nederland eist dat bedrijven langer de tijd krijgen om hun belastingschuld terug te betalen. Bovendien moeten ondernemers hun bedrijfsactiviteiten kunnen stoppen zonder dat zij privé alles kwijtraken. Ook moet er een fonds opgezet worden om het eigen vermogen te versterken, bijvoorbeeld via het verstrekken van een achtergestelde lening. “Op die manier kunnen we ondernemers stimuleren met een schone lei verder te gaan en een eventueel bloedbad voorkomen. Het is nu tijd voor herstel, en tijd is onze grootste vriend waar het gaat om de aanpak van schulden.”

De voorzitter van MKB-Nederland zegt dat de schade bij ondernemers groot is. “Het gaat om ongeveer 40 miljard euro aan schulden en nog eens 10 miljard euro aan verdampt eigen vermogen. Natuurlijk hebben de verschillende steunpakketten vertrouwen gegeven aan het begin, maar het is niet zo dat ondernemers ruimhartig zijn gecompenseerd. Veel vaste lasten hebben zij zelf moeten betalen.” Bron: NU.nl.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0