Uitspraak rechter is verlies voor Nederlandse winkellandschap

Na bijna vijf jaar procedures voeren tegen de verleende vergunning heeft de rechter vandaag beslist dat er geen argumenten meer zijn die de komst van een factory outlet center in Halfweg -The Style Outlets- tegen te houden. Koninklijke INretail vindt de uitspraak een verlies voor het Nederlandse winkellandschap dat al genoeg factory outlets kent.

Bijna tien jaar geleden werd door de wijziging van het bestemmingsplan de komst van een factory outlet center mogelijk op het terrein van een voormalige suikerfabriek in de gemeente Haarlemmerliede. Tegen het bestemmingsplan waren door directe belanghebbenden geen bezwaren ingediend. Toch besloot INretail in overleg met enkele leden om het plan waarvoor de vergunning al was verleend ter discussie te stellen via juridische procedures. Dat heeft bijna vijf jaar geduurd.

INretail startte procedures in verband met te verwachten verkeersoverlast op de toevoerwegen, parkeerproblemen die worden voorzien, geplande bomenkap, bijzondere flora en fauna in de directe omgeving etc. Economische argumenten mogen bij dergelijke juridische procedures niet aangevoerd worden, alleen ruimtelijke ordeningsargumenten. “De uitspraak van de rechter treft alle moderetailers in een brede straal rond Halfweg. Denk aan ondernemers in Haarlem en Amsterdam en vele dorpen in de regio. Het bestemmingsplan staat een outlet helaas toe. Nu aan vijf jaar procederen een eind komt, is het nog wel de vraag of de Spaanse projectontwikkelaar Neinver nog exact wil vasthouden aan het plan dat al vijf jaar geleden is ingediend.” Het bestemmingsplan dat door de gemeente Haarlemmerliede werd vastgesteld, laat een mix van bestemmingen toe. Dat leidde tot de plannen voor onder meer een 25.000 m² groot factory outlet center, een supermarkt, hotel, casino, evenementenlocatie en congresfaciliteiten. De oude suikersilo’s die er nog staan, zijn jaren geleden al verbouwd tot kantoren. Het hele projectgebied beslaat 108.000 m².

INretail roept ondernemers op om wijzigingen van bestemmingsplannen die de gemeenten aankondigt altijd serieus te nemen. “Er is zes weken tijd om bezwaar in te dienen. Dat is het moment om als directe belanghebbende in actie te komen. Als een bestemmingsplan definitief is zijn de kansen dat je plannen nog van tafel krijgt heel klein. Dat blijkt vandaag opnieuw.”

Bron: Persbericht INretail 18-4-2019

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0