Vakbond AVV en ondernemingsraad Miss Etam stappen naar rechter

Het conflict tussen het personeel van modeketen Miss Etam en eigenaar Martijn Rozenboom is opnieuw opgelaaid. De ondernemingsraad (or) en vakbond AVV stappen naar de rechter, waar zij het terugdraaien van besluiten als het sluiten van winkels en de webshop willen afdwingen. Miss Etam was onderdeel van het Belgische modeconcern FNG, dat in augustus failliet ging. ‘Bedrijvendokter’ Rozenboom kocht een maand later het Nederlandse deel. De winkels van Expresso en Claudia Sträter verkocht hij al snel door.

Geen salaris
Bij de koop van de FNG-onderdelen sprak Rozenboom uit dat hij ‘een mooie toekomst’ voor de bedrijven zag. Volgens de or en AVV komt daar in praktijk niets van terecht. Zo is een aantal winkels gesloten, kunnen klanten niets bestellen via de webshop en is een deel van de directie ‘niet meer aanspreekbaar’. ‘Rozenboom neemt allerlei strategische besluiten zonder dat hij daar bij de or advies voor vraagt, terwijl dat bij wet verplicht is’, zegt AVV-voorzitter Martin Pikaart. ‘Wij vinden dat de Ondernemingskamer deze besluiten terug moet draaien, en Rozenboom verbiedt strategische besluiten te nemen zonder advies van de or.’ Rozenboom is het oneens met de verwijten. ‘Dat moge duidelijk zijn. Verder wil ik er niet inhoudelijk op in gaan, dat mag de rechter doen. Ik denk dat je met goed overleg veel verder komt dan met dit soort acties.’ Het is de tweede keer in een week tijd dat de or en AVV op ramkoers liggen met Rozenboom. Vorige week vroegen zij het faillissement van Miss Etam aan, omdat de pakweg zeshonderd medewerkers van de keten geen salaris hadden gekregen. Begin deze week kwam Rozenboom alsnog over de brug en trokken de or en AVV hun verzoek in. De eigenaar weet het uitblijven van de salarisbetalingen aan ‘interne miscommunicatie’.

Rechtszaak
Voormalige zakenpartners van Rozenboom waarschuwden in het FD voor de werkwijze van de zelfbenoemde bedrijvendokter. Hij zou er vooral op uit zijn de voorraden uit de winkels te verkopen. Van de beloofde doorstart komt volgens de zakenpartners in praktijk niets terecht. Rozenboom vindt dat er niets mis is met zijn manier van ondernemen. ‘Als ik iets koop voor een euro en ik verkoop het door voor twee euro: wat doe ik dan verkeerd?’ De or van Miss Etam en AVV staan op donderdag 22 oktober tegenover Rozenboom in de Ondernemingskamer. Daar zullen zij het terugdraaien van Rozenbooms besluiten eisen. In een andere juridische procedure proberen de or en de AVV geheime documenten over de doorstart los te krijgen bij de curatoren van FNG.

Bron: FD.nl

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0