VrouwenMode in Portugal – Deel 2: Katty Xiomara

Vakblad VrouwenMode vloog naar Portugal en ging in gesprek met acht succesvolle fabrikanten. Acht totaal verschillende bedrijven, met hun eigen verhaal en specialisme. Over vakmanschap, traditie en technologie. Elke week leest u het verhaal van één van hen. Deze keer is dat Katty Xiomara.

In Porto vinden we het kleine, maar uiterst professionele, modeatelier van designer Katty Xiomara. Zij begon haar zaak in 1999 en werkt inmiddels met een hecht en gedreven team van vijf textielspecialisten. Samen storten ze zich op de productie van de samples, het ontwerp van de dessins en modellen en de administratie. Het merk staat in Portugal bekend om haar aandacht voor detail en de kwaliteit van de afwerking. We spraken met ontwerpster Katty Xiomara.

Produceert u alleen voor Katty Xiomara? Of ook voor andere labels?
Xiomara: “Ons eigen label voert de boventoon, maar ik ga wel af en toe samenwerkingen aan met andere merken. Zo ontwierp ik kleine collecties voor SportZone, Zippy en Kipso. Daarnaast produceren we soms bedrijfskleding. Het meeste wat we voor Katty Xiomara maken is ready to wear, vooral voor vrouwen. ”

Wat maakt Katty Xiomara zo speciaal?
Xiomara: “Het merk heeft een heel eigen gezicht. De ontwerpen reflecteren mijn kijk op het leven: of dit nu een realistisch of fictief oogpunt is. Inspiratie haal ik overal vandaan. Van muziek tot sociale activiteiten en van kunst tot alledaagse objecten. Hoewel alles me kan inspireren, heb ik een paar favoriete bronnen: (moderne) kunst, architectuur en design.”

Hoe komt die inspiratie naar voren in de stijl van de kleding?
Xiomara: “Onze merkfilosofie past bij het concept van ‘designer-driven’-stukken, die ambitieus maar toch bereikbaar zijn. Elegant en tijdloos, maar tegelijkertijd speels. De items zijn ultravrouwelijk met accentuerende silhouetten, opvallende prints en lekker veel kleur. Ons statement is leeftijdsloos en kan wat mij betreft door elke vrouw gedragen worden.”

Welke materialen gebruikt u?
Xiomara: “Veel verschillende materialen! Ik vind het heerlijk om in één ontwerp met verschillende texturen en kleuren te spelen.”

Waar komen de materialen die u gebruikt vandaan?
Xiomara: “De meeste stoffen (99,9 procent) komen uit Europa. Voornamelijk uit Portugal, Italië, Spanje, Frankrijk, België en Duitsland. Enkele voeringen importeer ik vanuit Japan. Ik heb voor deze toeleveranciers gekozen vanwege hun kwaliteit, nabijheid en consistentie.”

Besteedt u onderdelen van de productie uit?
Xiomara: “De uiteindelijke productie wordt uitbesteedt. Maar wel dichtbij huis. De fabriek ligt in Portugal. Het ontwerpproces en alle andere stappen worden hier gezet, in dit atelier.”

Maakt u ook stukken in het atelier?
Xiomara: “Ons atelier enkel gebouwd op de productie van de samples. Soms zetten we hier wel speciale stukken in elkaar, items die wat complexer zijn en wat extra aandacht nodig hebben.”

Waar wordt Katty Xiomara verkocht?
Xiomara: “We doen het goed in Portugal, Japan, de Verenigde Staten, Libanon, Ierland, Italië, Spanje, de Dominicaanse Republiek en Koeweit.  Wie weet kunnen we in de toekomst ook de Nederlandse markt op. Het lijkt ons fantastisch om de Nederlandse consument de passie en esthetiek van ons merk te tonen – het liefst via een retailer die ons concept begrijpt en in ons gelooft.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0