VVD en D66: ‘Test vrije openingstijden in Amsterdam’

Fractievoorzitters Jan Paternotte (D66) en Marja Ruigrok (VVD) in Amsterdam willen een proef doen met volledig vrije openingstijden voor winkels in het centrum. Buiten de kantoortijden winkelen is handig, spekt de kassa, zorgt voor banen en maakt de stad veiliger, menen ze.

In vergelijking met de rest van de wereld kent Nederland strenge winkelsluitingstijden. In een opiniestuk in het NRC Handelsblad pleiten de fractievoorzitters voor een versoepeling van de winkeltijden. Volgens Paternotte en Ruigrok zullen ondernemers nooit massaal hun winkel openhouden, maar kunnen vooral kleinere supermarkten, drogisterijen of boekwinkels ervoor kiezen om laat open te blijven. Dit heeft een positief gevolg voor de veiligheid, aangezien een straat waar winkels open zijn minder anoniem is.

Ruime openingstijden kunnen tevens meer werkgelegenheid creëren. “In het geval van Amsterdam krijgen 17 miljoen jaarlijkse bezoekers meer kans om geld te steken in de economie. Zo zijn ondernemer én medewerkers beter af”, zeggen de fractievoorzitters.

Op dit moment moeten winkels in Amsterdam om tien uur ‘s avonds dicht. Enige tijd geleden werd het Amsterdamse ondernemers gemakkelijker en goedkoper gemaakt om langer open te blijven, door de financiële en administratieve lastendruk voor de vergunning te verminderen.

Vrije openingstijden A'dam
Foto: ANP

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0