Wet werk en zekerheid mist doel

images (1)De Wet werk en zekerheid (Wwz) mist de beoogde uitwerking om ontslag eenvoudiger te maken en de kloof tussen vaste medewerkers en flexwerkers te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland en de Vereniging voor Arbeidsrecht. Ruim duizend bedrijfsjuristen, ondernemers, en arbeidsrechtadvocaten deden aan het onderzoek mee.

Rechters wijzen met de nieuwe wet vaker ontslagverzoeken van bedrijven af. In Rotterdam gebeurde dat sinds 1 juli 2015 zelfs vier keer zoveel. Dat staat haaks op de bedoeling van de wet, die ontslag eenvoudiger, sneller en minder kostbaar voor werkgevers moet maken. Werkgevers moeten nu een steviger ontslagdossier opbouwen wil de rechter het goedkeuren. Werkgevers zijn daarom eerder geneigd om in een zaak te schikken, blijkt eveneens uit het onderzoek. Om deze reden geven bedrijven flexkrachten ook minder snel een contract.

Voor Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is de uitkomst van het onderzoek geen reden is om iets aan de wet te veranderen. Dat er minder ontslagzaken voor de rechter komen, vindt Asscher prima. “Werkgevers en werknemers komen er vaker samen uit. Naar de rechter gaan is geen doel op zich”, aldus Asscher. D66 heeft inmiddels een debat aangevraagd met Asscher om de problemen te bespreken.

De vakbonden weerspreken dat de Wwz niet werkt. De FNV deed onderzoek naar 4.500 ontslagdossiers en de cao-afspraken van het afgelopen jaar. Daaruit concludeert FNV dat werknemers nu meer zekerheid hebben bij ontslag en er zouden meer vaste banen zijn bijgekomen.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0