Zaanstad in samenwerking met Worn Again

Zaanstad heeft een intentieovereenkomst gesloten met het Britse bedrijf Worn Again. “Dit bedrijf heeft een wereldwijd unieke methode ontwikkeld om afgedankt textiel te recyclen,” schrijft de gemeente Zaanstad in een persbericht. “Dit textiel wordt verwerkt tot cellulose en kunststof waar weer nieuwe garens van gemaakt worden. Het doel is om een van de meest verontreinigende industrieën ter wereld te verduurzamen en iets te doen aan de groeiende afvalberg van textiel.” De intentieovereenkomst beschrijft de aanpak voor de komende tijd. Kern is dat Worn Again een plan maakt voor een kleinschalige fabriek en showroom op een locatie in Zaanstad. Uiterlijk in september 2020 zou de fabriek moeten werken.

“We gaan in de Zaanstreek iets doen wat nog nooit eerder is gedaan”, zegt wethouder duurzaamheid en circulaire economie Sanna Munnikendam. “Worn Again heeft een wereldwijd unieke werkwijze en de bouw van een eerste, kleinschalige fabriek in Zaanstad kan internationale effecten hebben. Door anders met onze kleding en andere textiel om te gaan kunnen we heel veel milieuverontreiniging voorkomen en veel duurzamer met onze omgeving omgaan. Wij denken dat de samenwerking met Worn Again hierin een belangrijke rol kan spelen. Dit is bovendien een volgende stap in het volledig sluitend maken van de textielketen.”

Met de intentieovereenkomst werkt Worn Again aan de voorbereiding van de eerste vestiging van hun bedrijf in Zaanstad. Vastgelegd is dat Worn Again exclusief in Zaanstad de haalbaarheid test van hun eerste fase fabriek met een doorkijk naar een volwaardige fabriek. Het plan van Worn Again is om deze relatief kleinschalige fabriek te zijner tijd op te schalen op dezelfde locatie en wereldwijd circa 40 van deze productiefaciliteiten te realiseren.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0