Zorgen ondernemers over Oekraïne-oorlog

Het Nederlands bedrijfsleven heeft ernstige zorgen over de veiligheid van medewerkers in Oekraïne en de regio eromheen en het effect op de prijzen en beschikbaarheid van energie en grondstoffen. Dat bleek op 28 februari uit een overleg van VNO-NCW en MKB-Nederland met zo’n tweehonderd ondernemers uit de achterban over de oorlog in Oekraïne.

“De zorgen van ondernemers gaan in de eerste plaats uit naar de veiligheid van hun medewerkers die in Oekraïne, Wit-Rusland of Rusland werken of wonen, of hier werken maar familie in die regio hebben”, zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. Zorgen zijn er ook over de energieprijzen en de beschikbaarheid van grondstoffen zoals graan, hout en metalen. Cybersecurity staat eveneens hoog op de agenda van Nederlandse bedrijven nu het oorlog is in Oekraïne. “We zijn zowel met de leden als het met het kabinet en de betrokken departementen veelvuldig in overleg om de vinger goed aan te pols te houden en de gevolgen te bespreken. De huidige sancties met een exportverbod voor tal van producten wordt nog uitgebreid. En zeker is dat Rusland met tegenacties komt die ook stevige impact kunnen hebben. De onzekerheid onder bedrijven is groot.”

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, vult aan: “Hoewel de economische gevolgen voor ons in Nederland nog moeilijk zijn in te schatten, is duidelijk dat deze oorlog ons allemaal gaat raken, direct of indirect. We zien het al in de verdere stijging van energie- en grondstofprijzen. Bakkers verwachten prijsstijgingen voor graan tot 100 procent ten opzichte van de reeds gestegen prijzen. Zo’n 30 procent van het graan in Nederland komt uit Oekraïne. Bedrijven in zowel groente en fruit als bloem en en planten melden al dat orders on hold zijn gezet en ook is er vrees voor een tekort aan pallets, omdat veel van het hout daarvoor uit Oekraïne en Wit-Rusland komt. Het zijn slechts enkele voorbeelden die aangeven dat de gevolgen breed zullen neerslaan.”

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben inmiddels een meldpunt geopend waar ondernemers met hun knelpunten terecht kunnen: oekraine@vnoncw-mkb.nl.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0